Îmbunătățiri  

 

Rezultatele producției pentru efective și stația centrală de testare DanBred sunt prezentate în tabelele de mai jos.

 

Efevtive de înmulțire - media rezultatelor producție vieri

Rase

Număr vieri Câștig zilnic (1.5-30 kg) Câștig zilnic (30-100 kg) Procentaj carne macră Longevitate
Duroc 9.679 371 1.022 59,8 2,94
Hampshire 3.058 358 843 61,9 2,94
Landrace 17.619 375 969 62,2 2,94
Yorkshire 13.840 357 943 61,4 3,04
Total
44.196        

 

 

Efevtive de înmulțire - media rezultatelor producție femele

Rase

Număr femele Câștig zilnic (1.5-30 kg) Câștig zilnic (30-100 kg) Procentaj carne macră Longevitate
Duroc 10.925 368 973 59,9 3,02
Hampshire 3.825 359 807 61,8 3,08
Landrace 23.589 378 937 62,1 3,09
Yorkshire 15.453 358 913 61,3 3,12
Total
53.774 - - - -


 

Stația de testare - media rezultatelor producție vieri

Rase

Număr vieri Câștig zilnic (30-100 kg) Conversia hranei kg hrană/kg câștigate Procentaj carne macră Longevitate Pierderi tăiere kg
Duroc 1,244 975 2,33 60.0 5.64 25.9
Hampshire 517 854 2.46 62.2 5.52 24.7
Landrace 918 929 2,39 61.4 5.55 26.3
Yorkshire 938 916 2,32 61.7 5.57 25.7
Total
3617 - - - - -


Calcul Index

Toate informațiile de la efective combinată cu toate informațiile înregistrate de proprietari sunt trimise în baza de date DanBred. În fiecare joi seară un nou calcul al index-ului se face automat de un calculator central. Prin urmare, în fiecare vineri dimineață un nou index pentru toate animalele din programul de înmulțire va fi disponibil.

Calculele sunt efectuate de un calculator UNIX ce folosește un program PEST dezvoltat de E. Groeneveld.

Pentru calculul indexului este folosită metoda BLUP :

1. Toate rudele contribuiesc la estimarea valorilor de creștere pentru fiecare individ în parte.
2. Corecție simultană pentru efectele fixate și estimarea valorilor de creștere.
3. Specimene din diferite generații pot fi comparate cu acuratețe.

Un model sigur al caracteristicilor animalului se construiește pe baza unei bine fondate estimare a corelaților genetice și moștenirilor astfel încât corelațiile între diferitele caracteristici ale obiectivului de creștere sunt folosite. Acest lucru este foarte important în momentul în care caracteristica se măsoară pe câteva animale, cum ar fi conversia hranei, care esti singurul parametru care se măsoară în stația de testare.

Calculul valorilor înmulțirii rezultate se realizează urmărind următorul model:

Y = S + K + a + l + p +e
unde:

S   este efectul împărțirii (grupuri de aceeiași vârstă)
K   efectul genului
a   VALOARE ÎNMULȚIRE
l     efectul mizeriei
p    efectul țarcului
e    este rezidual.

În programul de înmulțire DanBred 90-95 procente dintre scroafe sunt însămânțate artificial. Prin intermediul stațiilor AI și de testare, relațiile genetice sunt create între stocul de înmulțire din diferite efective. Aceste relații genetice permit folosirea eficientă a metodei multi-caracteristică BLUP.


Trend-ul Genetic

Scopul înmulțirii este de a creea îmbunătățiri genetice pentru caracteristicile care sunt parte a scopului înmulțirii. Tabelul de mai jos arată media anuală a îmbunătățirilor genetice pentru toate cele patru rase realizate în perioada 2000-2004.
 

 

Progresul anual al înmulțirii 2000 - 2004

Rase

Câștig zilnic 1,5-30 kg Câștig zilnic 30-100 kg Conversie hranăkg/kg Procentaj carne macră Pierderi tăiere, kg PV5* Confor
mație
Duroc 3,3 19,0 -0,03 0,16 -0,14 - 0,03
Hampshire 0,18 7,9 -0,02 0,11 -0,05 - 0,01
Landrace -0,2 13,6 -0,03 0,06 0,06 0,14 0,04
Yorkshire 0,9 12,1 -0,03 0,04 0,11 0,20 0,07
Media anuală
1,04 13,1 -0,03 0,08 -0,01 0,17 0,06

 

*PV5: Porci vii în a cincea zi de la fătare. Incluși decât în scopul înmulțirii masculi.


După cum am arătat aici pentru toate scopurile înmulțirii, îmbunătățirile genetice sunt semnificante. Progresul genetic creat de DanBred are o mare valoare economică. Se estimează că porcii danezi pentru înmulțire sunt cu $1.5 mai competitivi pe porc pe an.