Baza Genetică  

 

Programul danez de creştere a porcilor, DanBred, este organizat de către Comitetul Naţional pentru Producţia Porcilor (National Committee for Pig Production). În prezent există două abatoare în Danemarca care cooperează şi care procesează peste 24,5 milioane de porci anual dintre care aproximativ 90 la sută sunt exportaţi.

Programul de creştere DanBred este responsabil de îmbunătăţirile genetice ale porcilor şi de aceea este considerat a fi o parte foarte importantă a întregii industrii.

Pentru îndeplinirea cu succes a programului, DanBred colaborează cu 42 crescătorii private care deţin un total de 71 de efective .

DanBred urmăreşte să îmbunătăţească cele patru rase pentru a obţine cele mai bune rezultate economice posibile pentru această ramură a industriei.

Selecţia efectivelor DanBred este din acest motiv bazată pe rezultatele performanţelor, fertilităţii şi de asemenea trasăturilor exterioare.

DanBred îşi bazează programul genetic pe folosirea rezultatelor test de la mai mult de 98.000 scroafe din cele 71 efective nucleu şi peste 5.500 AI masculi candidaţi evaluaţi anual la staţia de testare centrală.

De asemnea, din Programul Danez de Creşterea Porcilor mai fac parte şi 1.800 porci AI elită localizaţi în 10 staţii AI şi 180 efective de înmulţire care contribuiesc la rapidul progres din punct de vedere genetic şi la distribuirea la efectivele comerciale.Efectivele Nucleu

DanBred colaborează cu 71 efective nucleu care deţin un total de 9.200 scroafe de rasă pură . Populaţia DanBred rasă pură este lipsită de gena stres halothane. Distribuţia scroafelor este următoarea :

Danish Landrace.........................3.600 scroafe
Danish Yorkshire.........................2.600 scroafe
Danish Duroc...............................2.100 scroafe
Danish Hampshire..........................900 scroafe

Atât cele 71 efective nucleu cât şi cele patru crescătorii sunt aprobate de Comitetul Naţional pentru Creşterea Porcilor (National Committee for Pig Production).

Efectivele nucleu produc:

Masculi Rasă Pură

Femele Rasă Pură Masculi metis
Porci străbunici pentru mai multe  îmbunătăţiri genetice Porci străbunici pentru mai multe  îmbunătăţiri genetice Porci părinte pentru staţiile A.I. Danline HD
Porci bunici pentru efectivele de înmulţire Porci bunici pentru efectivele de înmulţire  
Porci părinte pentru efectivele de producţie.
  Porci părinte pentru efectivele de producţie, Danline HD şi YD

Lotul de înmulţire

Danbred colaborează cu 180 efective de înmulţire toate aprobate pentru înmulţire de Comitetul Naţional pentru Creşterea Porcilor (National Committee for Pig Production). Populaţia de scroafe în efectivele de înmulţire este de 46.000.

Lotul de înmulţire produce F1 Danhybrid-LY/YL din Danish Landrace şi Danish Yorkshire spre a fi folosiţi ca femele părinte în producţie.

Structura programului DanBred de creştere a porcilor este prezentat în diagrama de mai jos.